Aşk-ı Memnu Roman Üzerine (Eleştirel Bir Bakış)

Aşk-ı Memnu (Yasak Aşk) isimli roman Halit Ziya Uşaklıgil tarafından Osmanlı ' nın son dönemi olan 19. yüzyıl sonlarında yazıldı. Bu dönemde devletin bütün kurumlarıyla birlikte aile hayatı da değişime uğramakta, batılı hayat tarzı önem kazanmakta, eski aile kavramı artık yavaş yavaş kaybolmaya başlamakta idi. Toplumun büyük bir çoğunluğu olmamakla birlikte bazı kesimlerde ahlaki olarak bozulmanın yüz gösterdiği bir dönem başlamıştı. İşte bu noktada Adnan Bey karakteri ve onun etrafında anlatılan gelişmeler romanda önemli bir yer tutmaktadır. Dikkat edilecek olursa Adnan Bey' in yalısı çevreden arındırılmıştır. Burada verilmek istenen mesaj şudur "Romanda anlatılan bu aile Türk aile yapısını ya da Osmanlı aile yapısını göstermez". Adnan Bey' in konağı tecrid edilmiş gibidir. Yalıda oturanlar düğüne gittikleri zaman çevreyle ilişki kurarlar. Bunun dışında konaktakilerin çevreyle ilişkileri yoktur.


        Köşkün içinde başlayıp biten köşkün dışına taşmayan yasak bir aşk hikayesinin hatta tam olarak bu ilişkiye aşk demek de doğru olmayabilir anlatıldığı bir romandır Aşk-ı Memnu. Köşkün içinde bir aile ve çalışanlar ayrıca babasız, küçük bir yeğen (Behlül) var konakta. Behlül, uçarı, ahlaki değerleri zayıflamış, asalak, işsiz güçsüz bir kimsedir. İyi bir insan bile olsa kendisine biçilen bu tip onu bu karaktere sokar. Adnan Bey son derece ince, mazbut, sanatçı ruhlu bir karakter. Çok ince ve estetik düşünen biri. Eğlenceden eğlenceye dışarı çıkan bir aile. Aynı zamanda romandaki Adnan Bey son derece siliktir. Arka plandadır. Romanın konusu onun eşiyle Behlül' ün ilişkisi olmasa roman içinde kaybolup gider.
 
        Burada kurgu hatalarından da söz etmek mümkün, modern romanda tesadüf yoktur, tesadüfler roman içerisindeki teknik hatalardır. Bu romanda tesadüflere yer verildiğini görüyoruz. Firdevs Hanım; hoppa bir kadın. Melih Bey ile evlenmiş fakat aralarında bir uyum oluşmamış. Adam kahrından ölüvermiş. Roman kahramanlarının özel hayatlarına romanda neredeyse hiç yer verilmemiş. Behlül nerede çalışır, ne yapar bilinmez. Adnan Bey ince çerçeveli altın gözlük takar ama ne iş yapar belli değil. Bunlar romanın zayıf tarafları, teknik kusurlarıdır. Roman dört kişi arasında geçmektedir. Nihal, çocuktur. Annesini kaybeder. Babasını üvey annesiyle paylaşmak durumunda kalır. Üvey annesiyle ilişkisi olan birine aşık olur. Romanda tek başınadır. Kendinden başka kimsesi yoktur aslında.

(Aşkı Memnu üzerine eleştirel bir bakışla hazırlanan bu yazıda, aşkı memnu romanına dair küçük tahliller, kişilik ve tip analizleri, romandaki teknik hatalar gibi konulara yer vermeye çalıştık. Roman ile ilgili inceleme ve roman analizlerinin de olacağı detaylı yazılar ilerleyen zamanlarda sayfalarımızda yer alacaktır)



Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.