Namık Kemal’ in Fikirleri ve Sanat Anlayışı



  Namık Kemal’ in Fikirleri ve Sanat Anlayışı:
     
      Namık Kemal; Yahya Kemal’ in ifadesiyle bir meydan adamıdır. Namık Kemal, sanatçı olmaktan çok bir dava adamıdır. Vatanseverlik, hürriyet, meşrutiyet, bağımsızlık, Osmanlıcılık, İslamcılık kavramlarına bağlıdır. Osmanlı kalmak kaydıyla modernleşmeyi, çağdaşlaşmayı savunur.

Edebiyatı toplumu uyandırmak, geniş kitlelere hitap edecek bir araç olarak görür. Tiyatroyu bir eğlence olarak görür. Fakat ona göre tiyatro en faydalı eğlencedir. Bu yüzden çok sayıda tiyatro eseri yayımlar. Sanata estetik açıdan bakmaz, Tanzimat döneminde eski edebiyatımıza en çok hücum eden edebi şahsiyet Namık Kemal’ dir. Yeni Edebiyatı da savunmuştur.

Dilde sadeleşmeyi savunur fakat eserlerinde sade Türkçeyi kullanmada çok başarılı olamaz. Bu konuda ikilemdedir. Sadeleşmeyi savunur ancak Arapça ve Farsçayı dilimize kaynak olarak görür. Vatan, millet, ahlak, fazilet, hürriyet aşkı, tarih sevgisi onun eserlerinde işlediği en önemli temalardır. Edebiyatımıza bir vatan şairi, kahramanlık şairi ve hürriyet şairi olarak adını yazdırmayı başarmıştır. Şiirlerini genelde aruzla yazan Namık Kemal hece ölçüsü ile de şiirler yazmıştır.

Halk söyleyişini bulmaya çalışır.

Şiirlerinde bir gazeteci üslubu ve hitabet edası, korkusuz, kahramanca bir hava görülür. Kısacası Namık Kemal, şiirleri, tiyatro eserleri, romanları, tenkitleri, makaleleri, tarihi eserleri, mektupları ve gazete yazılarıyla Tanzimat Devri Türk Edebiyatının en önemli, en renkli isimlerinden biridir.
Namık Kemal ‘ in Tiyatro Türünde Yazdığı Eserler; Vatan Yahut Silistre, Gülnihal, Akif Bey, Kara Bela, Zavallı Çocuk, Celaleddin Harzemşah.
Namık Kemal ‘ in Romanları; İntibah, Cezmi.
Namık Kemal’ in Eleştiri Yazıları; Tahrib – i Harabat, Takip, Renan Müdafaanamesi, İrfan Paşa’ ya Mektup, Mukaddime- i Celal.
Namık Kemal’ in Yazdığı Tarih Kitapları; Devr- i İstila, Barika – i Zafer, Evrak- ı Perişan, Kanije, Silistre Muhasarası, Osmanlı Tarihi, Büyük İslam Tarihi

3 yorum:

  1. Güzel öğretici bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Sinan Bey ilginiz için.

    YanıtlaSil
  3. Zeynep Aslan21 Ekim 2020 09:16

    Çok güzel ve etkileyici bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık ��

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.